Bible Quiz - The Gospel According to Matthew

聖 經 測 驗 - 瑪 竇 福 音

Chapter 1:   第一章

Q1:  How many women are listed in verses 1-16?   在1-16節列出了幾多個婦女?
a).....4   四個
b).....5   五個
c).....6   六個

Q2:  Who was Solomon's father?   誰是撒羅滿的父親?
a).....Obed   敖貝得
b).....Jesse   葉瑟
c).....David   達味

Q3:  How many grandparents did Jesus have?   耶穌有幾多個外祖父母及內祖父母?
a).....2   兩個
b).....3   三個
c).....4   四個

Chapter 2:   第二章

Q1:  Which 3 gifts did the Wise Men (Magi/Kings) offer Jesus?   賢士奉獻了那三件禮物給耶穌?
a).....gold, incense, myrrh   黃金,乳香,沒藥
b).....gold, silver, incense   黃金,白銀,乳香
c).....silver, incense, myrhh  白銀,乳香,沒藥

Q2:  Joseph, Mary and  Jesus were refugees in which country?   若瑟,瑪利亞和耶穌逃難到那個國家?
a).....Syria   �蝘Q亞
b).....Libya   利比亞
c).....Egypt   埃及

Q3:  After returning to Israel, where did the Holy Family live?   返回以色列後,聖家住在那��?
a).....Bethlehem   白冷
b).....Nazareth   納匝肋
c).....Jerusalem   耶路撒冷

Chapter 3:   第三章

Q1:  Who was the "voice crying in the wilderness"?   誰是"曠野�堛漫I號者"?
a).....Isaiah   依撒意亞
b).....John the Baptist   若翰洗者
c).....Jesus   耶穌

Q2:  Who baptized with the Holy Spirit and fire?   誰以聖神和火施洗?
a).....Isaiah   依撒意亞
b).....John the Baptist   若翰洗者
c).....Jesus   耶穌

Q3:  Who said "this is My Son" (verse 17)?   誰說"這是我的愛子"(17節)?
a).....Mary, the Mother of Jesus   瑪利亞,耶穌的母親
b).....the Holy Spirit   天主聖神
c).....God the Father   天主聖父

Chapter 4:   第四章

Q1:  How many days did Jesus fast?   耶穌禁食了幾多天?
a).....30   三十天
b).....40  四十天
c).....50  五十天

Q2:  (v.18-22) Who were brothers?   (18-22節)誰是兄弟?
a).....Peter and Andrew   伯多祿和安德肋
b).....Peter and John   伯多祿和若望
c).....John and James   若望和雅各伯

Q3:  Verse 23 says that Jesus went round the whole of   23節說耶穌走遍了全
a).....Galilee   加里肋亞
b).....Judaea   猶太
c).....Transjordania   約但河

Chapter 5:   第五章
Q1:  Verses 3-12 are called   3-12節稱為
a).....the Golden Rules   黃金規律
b).....the Beatitudes   宣福辭
c).....the Way   道路

Q2: "you" in verses 13-16 means   13-16節"你"指
a).....the Pharisees   法利塞人
b).....the tax collectors   稅吏
c).....all Christians   所有基督徒

Q3: (v.35) God's footstool is   (35節)天主的腳凳是
a).....heaven   天國
b).....earth   大地
c).....Jerusalem   耶路撒冷

Chapter 6:   第六章
Q1:  The prayer in v. 9-13 is called "The Lord's Prayer" because   9-13節的祈禱文稱為"天主經",因為
a).....it is addressed to God the Father   它是我們向天父說的
b).....we use it at Mass on the Lord's Day, Sunday   我們在主日,星期天彌撒中用它
c).....it was given to us by Jesus, our Lord   我們的主耶穌把它交給我們

Q2:  What does verse 17 say to put on our head?   17節說我們要放什麼在頭上?
a).....oil   油
b).....water   水
c).....a hat   一頂帽

Q3:  v.25-34 mention which king of Israel?   25-34節提及以色列那位君王?
a).....Saul   撒烏耳
b).....David   達味
c).....Solomon   撒羅滿

Chapter 7:   第七章
Q1:  (v.11) What will God give to those who ask Him?   (11節)天主將賜什麼給求他的人?
a).....bread   餅
b).....fish   魚
c).....good things   好的東西

Q2:  The sentence in verse 12 is called   12節的句子稱為
a).....the Beatitudes   宣福辭
b).....the Golden Rule   黃金規律
c).....the Way   道路

Q3:  (v.24-27) We are like a man building his house on rock if we
    (24-27節)我們就好像一個人把自己的房屋 建在磐石上,如果我們
a).....listen to Jesus' words   聽耶穌的話
b).....listen to Jesus' words and put them into practice   聽耶穌的話和付諸實行
c).....make our churches earthquake-proof   建造避震的教堂

Chapter 8:   第八章
Q1:  (v.1-13) the centurion lived in   (1-13節)百夫長住在
a).....Capernaum   葛法翁
b).....Jerusalem   耶路撒冷
c).....Nazareth   納匝肋

Q2: (v.14-15) Peter   (14-15節)伯多祿
a).....was single   是獨身的
b).....was married   是結了婚的

Q3: (v.27) Who obeyed Jesus?   (27節)誰聽從耶穌?
a).....the apostles   宗徒
b).....the devils   魔鬼
c).....the wind and sea   風和海

Chapter 9:   第九章
Q1:  (v.9) What was the job of Matthew (the author of this Gospel)?   (9節)瑪竇(本福音的作者)做什麼工作?
a).....fisherman   漁夫
b).....tax collector   稅吏
c).....soldier   兵士

Q2: (v.20) How many years did the woman suffer from bleeding?   (20節)那女人患了血漏幾多年?
a).....8   八年
b).....10   十年
c).....12   十二年

Q3:  (v.27) How many blind men did Jesus heal?   (27節)耶穌治好了幾多個瞎子?
a).....2   二個
b).....6   六個
c).....10  十個

Chapter 10:   第十章
Q1:  (v.1-4) How many of the apostles' names start with "j"?   (1-4節)幾多個宗徒名字以"j"開始?
(Peter, Andrew, James, John, Philip, Bartholomew, Thomas, Matthew, James, Thaddaeus, Simon, Judas)
a).....3   三個
b).....4   四個
c).....5   五個

Q2: (v.12) When entering a house, the apostle should say   (12節)當進入一家時,宗徒應說
a)....."peace be with you"   "願你們平安"
b)....."God bless you"   "天主保佑你們"
c)....."workers should be given what they need"   "工人應該獲得他們所需"

Q3: (v.42) What will get a reward?   (42節)什麼將會得到賞報?
a).....prayer   祈禱
b).....fasting   守齋
c).....a drink of cold water   給一杯涼水喝

Chapter 11:   第十一章
Q1: (v.2) Who was in prison?   (2節)誰在獄中?
a).....John the apostle   若望宗徒
b).....John the Baptist   若翰洗者
c).....John Mark   若望馬爾谷

Q2: (v.19) Who liked food and wine?   (19節)誰喜歡食物和酒?
a).....John the Baptist   若翰洗者
b).....the tax collectors   稅吏
c).....Jesus   耶穌

Q3: (v.29) Who is gentle and humble of heart?   (29節)誰是良善心謙的?
a).....John the Baptist   若翰洗者
b).....Jesus   耶穌
c).....the apostles   宗徒

Chapter 12:   第十二章
Q1: (v.5) Who breaks the Sabbath law?   (5節)誰違反安息日的法律?
a).....the apostles   宗徒
b).....King David and his men   達味和同他一?瓩漱H
c).....the temple priests   聖殿的司祭

Q2: (v.18-21) Who is "the servant"?   (18-21節)誰是"僕人"?
a).....Jesus   耶穌
b).....Isaiah   依撒意亞
c).....John the Baptist   若翰洗者

Q3: (v.46-48) Whoever does the will of God the Father is   (46-48節)誰遵守天主聖父的旨意是
a).....Jesus' follower   耶穌的門徒
b).....Jesus' apostle   耶穌的宗徒
c).....Jesus' brother, sister and mother   耶穌的兄弟,姊妹和母親

Chapter 13:   第十三章
Q1: (v.7) What choked the plants?   (7節)什麼窒息了植物?
a).....darnel bushes   莠子叢
b).....cactus bushes   仙人掌叢
c).....thorn bushes   荊棘叢

Q2: (v.31-32) What big tree has a little seed?   (31-32節)那種大樹有小種子?
a).....palm   棕櫚
b).....mustard   芥子
c).....olive   橄欖

Q3: In verse 55 Jesus is described as   在55節,耶穌被形容為
a).....the carpenter's son   木匠的兒子
b).....King David's son   達味王之子
c).....God the Father's Son   天主聖父的兒子

Chapter 14:   第十四章
Q1: (v.3-12) Whose head was on the dish?   (3-12節)誰的頭在盤子?
a).....Herodias   黑落狄雅
b).....Philip   斐理伯
c).....John the Baptist   若翰洗者

Q2: (v.19) How many loaves?   (19節)幾多個餅?
a).....2   二個
b).....5   五個
c).....7   七個

Q3: (v.22-33) Who walked on the water?   (22-33節)誰在水面上步行?
a).....Jesus only   只是耶穌
b).....Peter only   只是伯多祿
c).....Jesus and Peter  耶穌和伯多祿

Chapter 15:   第十五章
Q1: (v.10-20) What makes a person unclean?   (10-20節)什麼使人污穢?
a)....."unclean" food   "不潔的"食物
b).....air pollution   空氣污染
c).....what comes out of the mouth   那從口�堨X來的

Q2: (v.21-28) Jesus praises the Canaanite woman for her great   (21-28節)耶穌稱讚客納罕婦人,因她卓越的
a).....faith   信德
b).....hope   望德
c).....love   愛德

Q3: (v.32-39) How many loaves?   (32-39節)幾多個餅?
a).....3   三個
b).....5   五個
c).....7   七個

Chapter 16:   第十六章
Q1: (v.13-20) The name "Peter" means   (13-20節)名字"伯多祿"意思是
a)....."church"  "教會"
b)....."fish"   "魚"
c)....."rock"   "磐石"

Q2: (v.21-23) Jesus was destined to go to   (21-23節)耶穌注定要去
a).....Jerusalem   耶路撒冷
b).....the Sea of Galilee   加里肋亞海
c).....Capernaum   葛法翁

Q3: (v.27-28) Who is "the Son of Man"?   (27-28節)誰是"人子"?
a).....Adam   亞當
b).....Peter   伯多祿
c).....Jesus   耶穌

Chapter 17:   第十七章
Q1: (v.1-8) Which 3 apostles went up the mountain?   (1-8節)那三位宗徒上了山?
a).....Peter, Matthew, John   伯多祿,瑪竇,若望
b).....Peter, James, John   伯多祿,雅各伯,若望
c).....James, Matthew, John   雅各伯,瑪竇,若望

Q2: (v.20) Who had little faith?   (20節)誰缺少信德?
a).....the disciples   門徒
b).....the father of the sick boy   病童的父親
c).....the crowd   群眾

Q3: (v.27) Where did Peter get the coin from?   (27節)伯多祿從那�堭o到錢幣?
a).....his purse   他的錢包
b).....the bank   銀行
c).....a fish   一條魚

Chapter 18:   第十八章
Q1: (v.3) In order to enter the Kingdom of Heaven, we must   (3節)為了進入天國,我們必須
a).....be baptized   領洗
b).....repent and believe   悔改和相信
c).....change and become like little children   變成如同小孩一樣

Q2: (v.12) How many lost sheep?   (12節)幾多隻迷途羔羊?
a).....1   一隻
b).....10   十隻
c).....99   九十九隻

Q3: We must forgive each other   我們應該彼此寬恕
a).....7 times   七次
b).....77 times   七十七次
c).....from the heart   從心��

Chapter 19:   第十九章
Q1: (v.13-15) Who tried to stop Jesus blessing the children?   (13-15節)誰試圖制止耶穌祝福小孩?
a).....the Pharisees   法利塞人
b).....the Sadducees   撒杜塞人
c).....Jesus' disciples   耶穌的門徒

Q2: (v.20) Who kept the Commandments?   (20節)誰遵守誡命?
a).....Jesus' disciples   耶穌的門徒
b).....the rich young man   富少年
c).....the children   小孩

Q3: Verse 24 mentions which animal?   24節提到那種動物?
a).....a camel   一隻駱駝
b).....a donkey   一隻驢
c).....a horse   一隻馬

Chapter 20:   第二十章
Q1: (v.1-16) How many times during the day did the landowner employ workers?
(1-16節)園主一天�奡X多次僱用工人?
a).....4   四次
b).....5   五次
c).....6   六次

Q2: (v.20-23) Zebedee's sons (see chapter 4:21) were   (20-23節)載伯德的兒子(看4:21)是
a).....Andrew and Peter   安德肋和伯多祿
b).....James and John   雅各伯和若望
c).....Andrew and James   安德肋和雅各伯

Q3: Verse 29 mentions one of the oldest cities in the world   29節提及世界上最古老的一個城市
a).....Jerusalem   耶路撒冷
b).....Capernaum    葛法翁
c).....Jericho   耶里哥

Chapter 21:   第二十一章
Q1: (v.1-5) Wealthy, important people rode horses. The humble Jesus rode a
 (1-5節)富人,重要人物騎馬。謙遜的耶穌騎
a).....cow   牛
b).....camel   駱駝
c).....donkey   驢

Q2: (v.13) God's temple is a house of   (13節)天主的聖殿是
a).....prayer   祈禱之所
b).....fellowship   聯誼會
c).....refuge   避難所

Q3: (v.46) Who feared the crowds?   (46節)誰害怕民眾?
a).....Jesus   耶穌
b).....the apostles   宗徒
c).....the chief priests and pharisees   司祭長和法利塞人

Chapter 22:   第二十二章
Q1 (v.1-14) Who said "no" to the wedding invitation?   (1-14節)誰不接受婚宴的邀請?
a).....the soldiers   兵士
b).....the people on the street   街上的人
c).....the invited guests   被邀請的人

Q2: (v.15-22) Whose image was on the coin?   (15-22節)誰的肖像在錢幣上?
a).....the Emperor   國王
b).....the governor   總督
c).....the High Priest   大司祭

Q3: (v.23-29) How many husbands did the woman have?   (23-29節)那女人有幾多個丈夫?
a).....3   三個
b).....5   五個
c).....7   七個

Chapter 23:   第二十三章
Q1: (v.7) Who liked to be called "Rabbi"?   (7節)誰喜歡被稱為"辣彼"?
a).....Jesus   耶穌
b).....the Scribes and Pharisees   經師和法利塞人
c).....the High Priest   大司祭

Q2: Verse 24 mentions which 2 types of animals?   24節提及那兩種動物?
a).....horses and donkeys   馬和驢
b).....sheep and goats   綿羊和山羊
c).....gnats (flies) and camels   蚊蚋和駱駝

Q3: (v.37-39) Jesus compares himself with   (37-39節)耶穌拿自己和什麼比較
a).....a mother hen   一隻母雞
b).....a shepherd   一個牧羊人
c).....a vine   一株葡萄樹

Chapter 24:   第二十四章
Q1: Verse 15 mentions which Old Testament prophet?   15節提及舊約那一位先知?
a).....Isaiah   依撒意亞
b).....Daniel  達尼爾
c).....Amos  亞毛斯

Q2: (v.29) What will be darkened?   (29節)什麼將會昏暗?
a).....the sun   太陽
b).....the moon   月亮
c).....the stars   星星

Q3: Verse 37 mentions which famous Old Testament person?   37節提及舊約那一位名人?
a).....Eve   厄娃
b).....Noah   諾厄
c).....Abraham   亞巴郎

Chapter 25:   第二十五章
Q1: (v.1-13) How many bridesmaids went in to the wedding hall?   (1-13節)幾多個童女進入婚宴廳?
a).....none   沒有
b).....5   五個
c).....10  十個

Q2: (v.14-30) How many talents did the servant with 5 talents make?
(14-30節)有5個塔冷通的僕人賺了幾多個塔冷通?
a).....1   一個
b).....2   兩個
c).....5   五個

Q3: (v.31-46) Who is "the King"?   (31-46節)誰是"君王"?
a).....Jesus, the Son of Man   耶穌,人子
b).....the Roman Governor   羅馬總督
c).....the Emperor   國王

Chapter 26:   第二十六章
Q1: (v.14-16) How many silver pieces did the chief priests pay Judas?(14-16節)司祭長給了猶達斯幾多塊銀錢?
a).....10    十個
b).....20    二十個
c).....30    三十個

Q2: (v.26-29) What did the bread become?   (26-29節)餅成為什麼?
a).....Jesus' body   耶穌的身體
b).....a reminder of Jesus' body  耶穌身體的提醒
c).....a symbol of Jesus' body   耶穌身體的象徵

Q3: (v.69-75) Who cried?   (69-75節)誰痛哭?
a).....Jesus   耶穌
b).....Peter   伯多祿
c).....the servant girl   使女

Chapter 27:   第二十七章
Q1: (v.19) Who sent a message to Pilate?   (19節)誰派人帶口訊給比拉多?
a).....the Emperor   國王
b).....the High Priest   大司祭
c).....Pilate's wife   比拉多的妻子

Q2: (v.32) Who helped Jesus carry the cross?   (32節)誰幫助耶穌背負十字架?
a).....Simon from Cyrene   基勒乃人西滿
b).....a soldier   一位兵士
c).....one of the apostles   其中一位宗徒

Q3: (v.57-61) Who put Jesus' body in the tomb   (57-61節)誰把耶穌的遺體放在墳墓?
a).....the apostles   宗徒
b).....Joseph of Arimathaea   阿黎瑪特雅人若瑟
c).....Mary  of Magdala   瑪格達拉的瑪利亞

Chapter 28:   第二十八章
Q1: (v.1-10) Who first saw the Risen Jesus?   (1-10節)誰最先看到復活的耶穌?
a).....the apostles   宗徒
b).....Mary of Magdala and the other Mary   瑪格達拉的瑪利亞和另一位瑪利亞
c).....the guards   看守的人

Q2: (v.11-15) Who gave money to the soldiers?   (11-15節)誰給錢兵士?
a).....the chief priests   司祭長
b).....the apostles   宗徒
c).....Pilate   比拉多

Q3: (v.20) "I am with you" reminds us that Jesus is   (20節)"我同你們在一起"提醒我們耶穌是

a).....Emmanuel (see Matthew 1.23)   厄瑪奴耳(參看瑪1:23)
b).....Prince of Peace   和平之王
c).....Lord   主
  Well done!  Next: The Gospel according to Mark!